Vc 2000
Vc 2000 C4/3.6.2. Documenten
Welke voor de beoordeling van de asielaanvraag noodzakelijke
documenten ontbreken?
Voor de beoordeling van een asielaanvraag zijn de volgende
elementen, en dus documenten die dit onderbouwen, van belang:
- de identiteit van de asielzoeker;
- de nationaliteit van de asielzoeker;
- de reisroute van de asielzoeker;
- het asielrelaas van de asielzoeker.
Identiteit
De documenten die de identiteit onderbouwen, zijn
officiële, door de overheid afgegeven documenten met daarin ten minste een
pasfoto en de geboorteplaats en -datum van de asielzoeker.
Nationaliteit
Het document waarmee de nationaliteit kan worden
onderbouwd is een paspoort of een ander door de overheid afgegeven document met
pasfoto waarin staat aangegeven dat de asielzoeker de nationaliteit van het
betreffende land bezit.
Reisroute
De documenten die de reisroute onderbouwen, zijn in de
eerste plaats de reisdocumenten waarvan men zich bediend heeft bij
grenscontroles tijdens de reis naar Nederland (echte, valse of vervalste
grensoverschrijdingsdocumenten). In de tweede plaats betreft dit alle andere
documenten en bescheiden op grond waarvan kan worden vastgesteld welke
reisroute de asielzoeker heeft gevolgd. Het reisverhaal kan worden onderbouwd
met alle documenten en bescheiden die gelden als formeel of indicatief bewijs
in het kader van de Verordening, zoals: treinkaartjes, hotelrekeningen,
toegangsbewijzen voor particuliere of openbare instellingen in de EU-lidstaten
et cetera.
Voor de lijsten met beschrijvingen van respectievelijk
formeel bewijs en indicatief bewijs wordt verwezen naar de bewijslijsten in het
Besluit 1/97 van het Comité van artikel 18 bij de Overeenkomst van Dublin.
Asielrelaas
Het asielrelaas kan worden onderbouwd met documenten ter
staving van hetgeen men stelt te hebben meegemaakt in het land van herkomst.
Het gaat dan om bijvoorbeeld arrestatiebevelen, oproepen of vonnissen van
rechtbanken, krantenartikelen en andere relevante documenten.
|
Vc 2013
C2/6.2.3 | 6.2.3 Toerekenbaar geen of onvoldoende documenten overgelegd |
| |
| |
|
topVc 2013 Deel C - 2/ 6.2.3 Toerekenbaar geen of onvoldoende documenten overgelegd
Het wettelijk kader met betrekking tot het toerekenbaar niet of onvoldoende overleggen van documenten staat beschreven in artikel 31, tweede lid, aanhef en onder f, Vw
Bij de beoordeling van de aanvraag om een verblijfsvergunning asiel voor bepaalde tijd op grond betrekt de IND alle volgende elementen:
identiteit;
nationaliteit;
reisroute; en
asielrelaas van de vreemdeling.
Documenten die deze vier elementen onderbouwen beschouwt de IND als noodzakelijke documenten in de zin van artikel 31, tweede lid, aanhef en onder f Vw.
Identiteit
De documenten met betrekking tot de identiteit van de vreemdeling moeten officiële, door de overheid van het land van herkomst van de vreemdeling afgegeven documenten zijn met daarin tenminste een pasfoto en de geboorteplaats en -datum van de vreemdeling.
Nationaliteit
Als documenten met betrekking tot de nationaliteit van de vreemdeling gelden in ieder geval:
een paspoort;
een ander door de overheid van het land van herkomst van de vreemdeling afgegeven document met pasfoto waarin staat aangegeven dat de vreemdeling de nationaliteit van het betreffende land bezit.
Reisroute
Als documenten die de reisroute onderbouwen gelden in ieder geval:
documenten waarvan de vreemdeling zich bediend heeft bij grenscontroles tijdens de reis naar Nederland (echte, valse of vervalste documenten voor grensoverschrijding);
alle andere documenten op grond waarvan kan worden vastgesteld welke reisroute de vreemdeling heeft gevolgd. Dit zijn alle documenten die gelden als bewijsmiddelen of indirecte bewijzen in de zin van verordening 343/2003/EG en verordening 1560/2003/EG.
Asielrelaas
Onder documenten die het asielrelaas onderbouwen verstaat de IND documenten ter staving van hetgeen de vreemdeling stelt te hebben meegemaakt in het land van herkomst.
Beoordeling van de toerekenbaarheid
Als de IND vaststelt dat ten aanzien van in ieder geval één van de vier elementen identiteit, nationaliteit, reisroute of asielrelaas van de vreemdeling documenten ontbreken en dat dit is toe te rekenen aan de vreemdeling, mag de IND de conclusie trekken dat sprake is van het toerekenbaar ontbreken van documenten. De vreemdeling heeft aannemelijk gemaakt dat het ontbreken van documenten niet aan hem is toe rekenen als aan de volgende twee voorwaarden is voldaan:
de verklaringen van de vreemdeling over zijn identiteit, nationaliteit, reisroute en asielrelaas en over het ontbreken van de documenten zijn consistent, geloofwaardig, gedetailleerd en verifieerbaar;
deze verklaringen komen overeen met hetgeen overigens bekend is met betrekking tot de identiteit, nationaliteit, reisroute en het asielrelaas van de vreemdeling.
Onder ‘hetgeen overigens bekend is’ verstaat de IND bij het ontbreken van documenten met betrekking tot de identiteit en nationaliteit van de vreemdeling in ieder geval:
de situatie in het land van herkomst;
de onderzoeksresultaten na het controleren van de registratiesystemen (registratie van de vreemdeling in Nederland en eventuele bekendheid van de vreemdeling bij andere lidstaten van de EU).
Bij het ontbreken van documenten die zien op de reisroute van de vreemdeling verstaat de IND onder ‘hetgeen overigens bekend is’ alle informatie die betrekking heeft op reizen naar Nederland. Het is in beginsel niet geloofwaardig dat een vreemdeling geen enkel bewijs van zijn reis over kan leggen.
Bij het ontbreken van documenten die zien op het asielrelaas van de vreemdeling verstaat de IND onder ‘hetgeen overigens bekend is’ openbare informatie uit objectieve bron over de situatie in het land van herkomst.
Voordat kan worden overgegaan tot de beoordeling van het asielrelaas moet de IND eerst de identiteit, de nationaliteit en de reisroute van de vreemdeling zoveel mogelijk vaststellen. Als (een van) deze eerste drie elementen niet (kan) kunnen worden vastgesteld vanwege het toerekenbaar ontbreken van documenten, heeft dit ook gevolgen voor de beoordeling van de geloofwaardigheid van het asielrelaas.
Verklaringen over het ontbreken van documenten na vertrek uit het land van herkomst
Als de vreemdeling documenten in Nederland verliest, of in enig ander land waar hij veilig was, is in beginsel sprake van het toerekenbaar ontbreken van documenten. Als de vreemdeling verklaart dat de documenten zijn afgegeven aan de reisagent is sprake van toerekenbaar ontbreken van documenten. Als de vreemdeling aannemelijk maakt dat de documenten onder dwang aan de reisagent zijn afgegeven en hij ook op alle andere elementen van de beoordeling van de aanvraag om een verblijfsvergunning asiel voor bepaalde tijd volledig meewerkt en geloofwaardig is, is het ontbreken van documenten niet aan hem toe te rekenen.
|
top |
top |
|